sobota, 18 listopada 2017

Cechy porcelany

Drukuj PDF

CECHY PRAWDZIWEJ

PORCELANY

1. Można ją myć mechanicznie w zmywarce; nie wymywa się ołów i kadm.
2. Możliwość podgrzewania dań w kuchni mikrofalowej.
3. Wydaje czysty metaliczny dźwięk.
4. Jest przeświecalna w cienkich warstwach.

 

5. Nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami, czyli wszystkimi produktami żywnościowymi.
6. Dzięki spieczeniu ma zerową nasiąkliwość, co chroni przed zabrudzeniem.
7. Ma najwyższą 5 klasę łatwości mycia – rdza i oliwa zmywa się pod bieżącą gorącą wodą; łatwo zmyć tłuszcze, sosy, zupy i soki z warzyw i owoców.

8. Odporna na szok termiczny; wytrzymuje do 1200ºC.
9. Możliwość zamrażania i przechowywania w lodówkach do -30ºC.
10. Dzięki niskiej przewodności cieplnej wolniej stygną potrawy i napoje.

11. Ma najtwardsze szkliwo; dzięki niemu powstaje gładka, błyszcząca i odporna na zarysowanie sztućcami powierzchnia;
12. Długi czas użytkowania
13. Wytrzymuje ściskanie i zgniatanie – można ustawić w stosie nawet do 100 talerzy!